Paisatges de Catalunya – La Vall de Núria

Escrit per | Última actualització: 17 gener 2015

La Vall de Núria és una estació de muntanya que trobem al Pirineu Oriental. Concretament al municipi de Queralbs (Ripollès). La vall està situada a una altitud de 1.964 metres i està envoltada per cims de fins a 3.000 metres.

L’estiu passat vem decidir fer una escapada d’un dia a Núria. Vem anar en cotxe fins a Ribes i a l’estació de Ribes-Vila vem agafar el cremallera camí a la vall.
Estació Ribes-Vila del cremallera de Núria

Durant tot el camí pots gaudir d’uns paisatges impressionants però per nosaltres el més impressionant va ser l’entrada. Quan el cremallera deixa enrere el túnel i s’endinsa en la vall és una de les imatges més espectaculars.

Vistes de l'entrada a la Vall de Núria amb el tren cremalleraUn cop a la Vall hi ha moltes coses a fer: visitar el Santuari, les exposicions i moltes activitats que us detallem més endavant.

Santuari de la Vall de Núria

Santuari de la Vall de Núria

Camí a la fertilitat

És un lloc de peregrinatge molt concorregut. Entre d’altres, moltes parelles que no aconsegueixen tenir fills s’apropen fins aquesta vall. Segons expliquen, si fas una pregària davant la creu i poses el cap a l’olla alhora que toques la campana obtens el do de la fertilitat.

Celebracions

Durant l’estiu tenen lloc tres esdeveniments destacables:

– 29 de juny: Aquest dia era quan es tornava a obrir el santuari i es pujaven els ramats a pasturar a la muntanya. Es fa una missa i es beneïxen els pans i les farinetes.
– 1 de setembre: És la diada de Sant Gil, la festa dels pastors. Antigament es donava per acabada el pasturatge d’alta muntanya.
– 8 de setembre: Es commemora el naixement de la Mare de Déu i participen moltes persones batejades amb el nom de Núria.

Accés

L’accés a aquest paisatge de muntanya es pot fer a peu o amb el tren cremallera.

A peu

Si ens agrada el senderisme podem optar per arribar a Núria a peu. La ruta que us proposem comença a Queralbs. S’han de seguir els senyals del sender GR11 que ens porta per la única via d’accés a Núria abans de la construcció del cremallera (1931). Per l’antic camí dels pelegrins o camí vell.

La dificultat d’aquesta ruta és alta i té una durada de 2 hores i 40 minuts. Aquí us deixem el document amb més detalls sobre aquesta ruta.

Vistes des del cremallera de la Vall de Núria

Tren cremallera

El tren cremallera està gestionat pels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). Recorre 12,5 km i supera un desnivell de 1.000 metres. Es pot agafar a Ribes-Enllaç, Ribes-Vila o Queralbs. Podeu consultar aquí els preus.
Cremallera Vall de Núria a l'estació de Ribes-Vila

Si us dieu Núria o Gil us podeu fer del Club de les Núries i els Gils i el viatge en cremallera serà gratuït. A més d’altres avantatges.

Activitats

La Vall de Núria ens ofereix de fer un gran ventall d’activitats, per nens i adults, tant a l’hivern com a l’estiu.

Activitats d’hivern

– Esquí de muntanya i raquetes de neu.
– Tir amb arc.
– Parc lúdic.
– El cau de la marmota.

Activitats d’estiu

– Barques i canoes.
– Mini golf.
– Tir amb arc.
– Senderisme.
– Visites guiades.
– Circuits d’orientació.
– Rutes a cavall.
– Parc lúdic.
– La granja.
– El cau de la marmota.
– Ponis.
Cursa virtual (Senderisme 2.0).

Dormir a la Vall de Núria

Pels que voleu anar a passar el cap de setmana o uns dies, tant a l’estiu com a l’hivern, tenim tres opcions d’allotjament. L’Hotel Vall de Núria*** , els apartaments o l’alberg Pic de l’Àliga. Aquest es troba en un dels cims que envolta la vall i per arribar-hi s’ha d’agafar un telecabina.

Estatut d’Autonomia de Catalunya

La Vall de Núria va ser l’indret escollit per redactar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, també conegut com Estatut de Núria, que va ser aprovat per les Corts Generals al 1932. Concretament va ser redactat a l’habitació número 202 de l’Hotel al 1931.

Si trobes útil aquesta entrada i vols rebre contingut exclusiu et pots subscriure gratuïtament a la nostra newsletter mensual. També pots seguir-nos a Youtube i Instagram. Alguns enllaços de les nostres entrades són d'afiliats. Si vols saber què significa t'ho expliquem aquí.

Abans que marxis!

Escrivim una newsletter un cop al mes amb coses que fem en familia, que ens agraden i que crèiem poden ser útils. Si t'ha agradat aquest article, uneix-te als més de 1.ooo suscriptors que ja la reben. Prometem no enviar spam.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *