S’apropen dies nadalencs. La gran majoria de barcelonins ens trobarem anant d’un centre comercial a un altre. Ja ho haureu notat: gent, gent i més gent. Els centres comercials són una moda, o ho han estat sempre? Tant la Laura com jo portem temps entusiasmats amb el que un dia va ser “La Avenida de la Luz”. Un centre comercial al subsòl de la ciutat comtal.

1985

Avui més que una entrada volem emprendre un relat. N’hem sentit tot tipus d’històries i ens hem posat a investigar que va ser.

Ciutat de la llum

L’Avinguda de la Llum va ser part d’un projecte anomenat “La Ciudad de la Luz”. Va ser començat als anys 40 i anava des del carrer Balmes fins a la plaça Urquinaona. Es pretenia fer una altra ciutat a sota la Plaça Catalunya on la llum de les botigues la iluminés. El projecte es basava en una avinguda de botigues, un palau d’esports i un palau d’espectacles tot aprofitant els passadissos del metro i el ferrocarril de Barcelona.

Ciutat de la llum

El centre comercial

De tot això només va tirar endavant l’avinguda, un passadís de 175 metres de longitud i deu metres d’ample, on acollia seixanta-cinc botigues de tot tipus: barberies, cinemes, salons recreatius… La gent en recorda l’olor a un tipus de neules, s’en deien Pamper, que es venia a una d’aquestes botigues. El meu pare en recorda els futbolins, els billars i el cinema. El cinema Avinguda de la Llum va ser dels primers Balañá a Barcelona i començava les sessions a les 11h del matí.

Botiga Audiolens

De l’esplendor a la decadència

Als anys 70 el centre comercial va començar a mostrar signes de decadència. A l’arribar la transició i disminuir el control policial va començar a ser un lloc lúgubre, ple de borratxos i on cada cop hi anaven menys famílies de compres. L’olor a neules es va anar convertint en olor a lavabos sense netejar. El cinema va deixar de fer pel·lícules de cartellera per convertir-se en un cinema X i les botigues van anar tancant poc a poc. Una pena. A l’any 1990 va tancar definitivament les seves portes.

L’Avinguda de la Llum avui

Si heu estat al Sephora del triangle i heu baixat a la planta inferior haureu visitat el que era una part de l’avinguda de la llum. Ara té cert encant però no deixa de ser una botiga semblant a qualsevol altre perfumeria de la cadena. Aquesta va ser restaurada i es van mantenir les columnes que tothom recorda com a típiques d’aquell centre comercial.

Sephora del Triangle

Un altre part la trobem als ferrocarrils de la generalitat, on encara s’hi pot veure on es col·locava la cartellera del cinema, i alguna botiga pintada. La part central es troba tancada des del 1990, però crec que a més d’un ens faria molta il·lusió conèixer-ho per primera vegada, o retrobar-se amb records de quan l’Avinguda de la Llum, era un lloc on passar-hi el dissabte per la tarda.

Cartellera del cinema Avenida de la Luz

Botiga pintada de blanc als FGC

Si teniu alguna experiència a l’Avinguda de la Llum o alguna cosa de les que hem dit no encaixa amb el vostre record, no dubteu en deixar un comentari!

Fotografies

Ciutat de la Llum, Sephora i Avinguda de la Llum | Via transport.cat